Anders Utrecht

Wat we bieden

Om de verbinding met elkaar te zoeken, platform en ondersteuning te bieden aan de initiatieven die zich bij AndersUtrecht aansluiten, verlenen we de volgende diensten. Ook lid worden, of heb je suggesties? Vul dan het formulier onderaan de pagina in.

Workshops

Vanuit de expertise van ons team bieden we verschillende workshops aan. Deze workshops zijn bedoeld om samen kritisch te reflecteren, inspiratie te bieden en kennis te delen over praktische zaken. De volgende workshops hebben we al een keer georganiseerd of willen we het komende jaar aanbieden…

Degrowth en voedselsysteemtransformatie

Deze workshop is een proces van twee tot vier uur waarin deelnemers gevraagd worden open en kritisch te reflecteren op voedselsystemen en hun relatie met de op groei gebaseerde economie. Het doel van de workshop is dat deelnemers de verbanden tussen de strijd voor rechtvaardigere en ecologisch haalbare voedselsystemen en de kernideeën van een degrowth-transformatie zien en, hierdoor, nadenken over strategieën om de obstakels voor een voedselsysteemtransformatie die geworteld zijn in het huidige streven naar eindeloze economische groei te overwinnen De workshop behelst creatieve en interactieve methoden om zo tot reflecties en discussies in verschillende groepssituaties te komen met casuspresentaties en interactieve activiteiten.

Het bouwen van coalities

Het vermogen van grassrootscollectieven en gemeenschapsinitiatieven om diverse coalities over grenzen en limitaties heen te bouwen voor hun transformatieve potentieel. Onderzoek toont inderdaad aan dat coalities die een heterogene set van grassroots-organisaties samenbrengen transformatieve collectieve actie mogelijk maken en versterken. Het bouwen en lang genoeg in stand houden van zulke diverse samenwerkingen om de gezette doelen te bereiken, is echter meestal een uitdaging. Deze workshop van twee tot vier uur is bedoeld om de deelnemers wat nuttige basiskennis mee te geven over coalitievorming. Het introduceert drie perspectieven die uitleggen hoe grassrootscoalities in de loop van de tijd in stand gehouden kunnen worden en biedt de deelnemers de mogelijkheid om kritisch te discussiëren over de geselecteerde casestudies, evenals hun eigen bestaande of potentiële samenwerkingsinspanningen.

Postgroei economieën

Deze workshop van twee tot vier uur is bedoeld om deelnemers vertrouwd te maken met postgroei-economische modellen en hoe deze worden beoefend. Het introduceert de deelnemers tot nieuwe economische modellen die gericht zijn op het aangaan van de uitdaging om gezonde menselijke en meer-dan-menselijke gemeenschappen binnen onze ecologische grenzen te ondersteunen: de Doughnut Economics, Economy for the Common Good, Wellbeing Economy en nog veel meer. Deze opkomende modellen hebben gemeen dat ze een economie ondersteunen die niet eeuwig groeit om te gedijen, of te overleven. Ze zijn dus blauwdrukken voor een postgroei-economie. De workshop bestaat uit een korte lezing gevolgd door begeleide, interactieve discussies in kleine groepen over een selectie van postgroei-modellen.

Identiteit binnen de grassrootsbeweging en strategische positionering

Hoe kunnen leden van grassroots-collectieven en gemeenschapsinitiatieven samen een gedeelde indentiteit overwegen en definiëren? Waarom is dit belangrijk? Deze workshop van twee tot vier uur is bedoeld om de deelnemers te laten reflecteren op de identiteit van hun grassrootscollectief en waarom en hoe deze van belang is voor strategische positionering ten opzichte van potentiële leden en andere maatschappelijke organisaties en institutionele actoren. De workshop introduceert het idee dat grassrootsbewegingen, gemeenschapsinitiatieven en hun netwerken grenzen hebben die worden gedefinieerd door hun eigen identiteit. De workshop ondersteunt de deelnemers bij het reflecteren, door middel van interactieve discussies, over hoe dergelijke grenzen in de loop van de tijd kunnen worden gecreëerd, gehandhaafd en uitgedragen om een ​​grassrootscollectief of -netwerk strategisch te positioneren en om de eigen interne ontwikkeling ervan te ondersteunen.

Theorieën over sociale verandering

Hoe zijn grassroots- en gemeenschapsinitiatieven verbonden met en sturen ze grotere sociale, ecologische en economische transformaties aan? Deze workshop van twee tot vier uur heeft als doel om belangrijke theoretische discussies over veranderingsstrategieën te introduceren en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen en skills. Het onderzoekt het potentieel en de beperkingen van het werken met (of zonder) instellingen, de relaties met marktspelers en hoe je via dagelijkse organisatorische praktijken naar een gewenste toekomst kunt werken. Met interactieve methoden creëert de workshop ruimte om van elkaar te leren en helpt het deelnemers te reflecteren op hun eigen veranderingsstrategie binnen het bredere plaatje van collectieve inspanningen.

Sociale impact framen

Terwijl verschillende belanghebbenden zich bezighouden met grassroots- en gemeenschappsinitiatieven en daarvan profiteren, is het definiëren en demonstreren van de werkelijke sociale impact uitdagend, en daardoor vaak ontmoedigend. Juist nu dit cruciaal is voor de (zelf)beoordeling van activiteiten; het helpt om verdere legitimiteit vast te stellen binnen de stad en draagt zo ook bij aan de duurzaamheid van de initiatieven. De workshop heeft als doel om de belangrijkste definities en kenmerken van sociale impact voor burgerinitiatieven te introduceren en welke vormen het kan aannemen met betrekking tot sociale, economische en ecologische transformatie. Deze workshop van twee tot vier uur biedt een vocabulaire en kaders waarmee deelnemers zichzelf kunnen positioneren binnen de bredere discussie over sociale impact en kunnen leren van elkaars goede praktijken voor sociale impact.

.

Podcasts

We nodigen aangesloten initiatieven graag uit om mee te praten in onze podcastreeks ‘AndersUtrecht Stem’. Deze podcasts zijn een mogelijkheid om het verhaal van deze initiatieven te vertellen en te verspreiden. We gaan in gesprek over hoe verschillende organisaties reageren op de uitdagingen die ze zien in onze stad en samenleving, wat voor verandering ze teweeg brengen van onderaf en welke ontdekkingen ze in het proces doen. Deze discussies verkennen de overlap tussen ideeën van academici die op organisatorisch niveau werken en lokale initiatieven die elke dag experimenteren met alternatieven op het standaard kapitalistische model. De podcastreeks illustreert de reikwijdte en variëteit van organisaties in en om Utrecht en hoeveel ruimte er is voor samenwerking en verandering.

Onderzoek & advies

We zijn ons er bewust van dat onze partners zelf vaak een indrukwekkende set kennis en middelen hebben verzameld om met verandering, tegenslag en het onbekende om te kunnen gaan. Mochten er toch vragen zijn waarbij onze expertise of ons netwerk nuttig kan zijn; dan geven we graag advies. Voor meer fundamentele vragen die vragen om een duik in theorie of experimenten, kunnen we soms ook diepgaand onderzoek opstarten. We kunnen onderzoekers, studenten en partners aan elkaar linken voor scripties of andere onderzoeksprojecten. Lees meer hierover en bekijk de onderzoeken die we in de afgelopen jaren hebben gefaciliteerd op deze pagina.